Araştırmalara göre yüksek magnezyum diyeti beyin yaşlanmasını yavaşlatabilir ve bunama riskini düşürebilir.
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, magnezyum alımının artmasının, özellikle de kadınlara fayda sağlayan yaşa bağlı beyin çöküşünden korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, 40–73 yaş arası 6.000'den fazla katılımcıdan gelen verileri analiz ettiler, beslenme magnezyum tüketimini ve beyin hacmi ve beyaz madde lezyonları üzerindeki etkilerini takip ettiler Günlük 550 mg'dan fazla magnezyum tüketenler, düşük alımlı olanlara kıyasla 55 yaşında yaklaşık bir yaş daha genç görünen beyinlere sahipti.
Çalışmada ayrıca, postmenopozlu kadınların muhtemelen magnezyumun anti-inflamatuar özellikleri sayesinde en büyük nörop koruyucu faydaları gördükleri ortaya çıktı.
Yapraklı yeşillikler, fındıklar, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar gibi yiyeceklerde bulunan magnezyum uzun zamandır sağlığa faydaları ile biliniyor ancak bu araştırma bunama önlenmesindeki potansiyel rolünü vurguluyor. Bunama için bir tedavisi olmayan uzmanlar, beslenme stratejilerinin beyin sağlığı için önemini vurguluyor.
Çalışmanın yardımcı yazarı Dr. Erin Walsh, bu bulguları onaylamak ve halk sağlığı tavsiyelerini bilgilendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Demans'ın artan küresel yaygınlığı göz önüne alındığında, bu çalışma bilişsel çöküşün azaltılmasında ve uzun vadeli beyin sağlığını desteklemede değiştirilebilir yaşam tarzı faktörlerinin öneminin altını çizmektedir.
Daha fazla bilgi alın: https://www1.racgp.org.au/newsgp/clinical/can-a-magnesium-rich-diet-reduce-dementia-risk